Tjejjouren Vilja i Sandviken

 
 

Den 11/11 öppnar Tjejjouren Vilja i Sandviken! Syftet med tjejjouren är att finnas till för tjejer på deras egna villkor och att vara en plats dit unga tjejer kan vända sig helt utan krav.  Tyvärr är det alltför många unga tjejer som mår dåligt idag och här gör tjejjouren en insats för att stötta dessa. Vi tror starkt på vikten att tjejer kan vända sig till någon som tror på dem och deras upplevelser utan att ifrågasätta, det är vår styrka.
En tjejjour arbetar ideellt med att stärka och stötta unga tjejer. Jämfört med kvinnojourer jobbar tjejjourer mer förebyggande, ett viktigt mål är att tjejerna inte ska behöva ta kontakt med en kvinnojour senare i livet. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta tjejjouren för stöd. 
 
Till Tjejjouren Vilja kan unga tjejer vända sig med alla typer av frågor, funderingar och tankar. Kontakter med några av de 60-tal tjejjourer som finns runt om i landet visar att samtalen behandlar allt från relationer och sex till psykisk ohälsa och självskadebeteenden. Ingenting är för stort eller för smått. Den 11/11 öppnar Vilja upp för stödgivande verksamhet via chatt samt mail och planerna är att vi så småningom även ska starta upp studiecirklar, erbjuda föreläsningar etc.
 
Vi som är engagerade i Tjejjouren Vilja är varken kuratorer eller psykologer, utan helt vanliga tjejer som kan lyssna och tro på tjejernas egna upplevelser.  Vi har alla genomgått kvinnojourens handledningsutbildning samt vidareutbildat oss intern angående den problematik vi förmodar att möta. En tjejjour har alltid tystnadsplikt, men aldrig anmälningsplikt och de stödsökande har alltid rätt att vara anonyma.
 
Hur började jag med det här?
Sedan i våras har jag engagerat mig ideellt i kvinnojouren i Sandviken och där träffade jag några helt underbara tjejer som även hade planer på att starta upp en tjejjour i Sandvikenområdet. Jag tyckte det lät helt suveränt och sedan dess har vi hållt på att bygga upp Tjejjouren Vilja. Det har varit väldigt mycket administrativt arbete så som att skriva verksamhetsplan, ordna budget, söka ekonomiskt stöd, starta upp organisationen, skriva riktlinjer, ordna hemsida etc etc. Parallellt med detta har vi även internutbildat oss gällande den problematik vi är beredda på att möta. Jag har till exempel varit nere i Stockholm på en utbildningshelg, men vi har även haft föreläsningar här i Sandviken, mött upp med andra tjejjourer för att få utbyte av deras verksamhet, haft bokcirklar, läst forskningsrapporter etc etc. Det har varit väldigt intensivt men också väldigt roligt och till veckan öppnar vi upp för första 'riktiga' stödverksamheten. Nu är hemsidan i full gång iallafall, ni hittar den på www.tjejjourenvilja.se och vi har öppnat den officiella facebook-sidan. I tisdags var också en av oss och föreläste om vårt arbete för Socialtjänsten. Så det känns roligt att saker börjar rulla på ordentligt nu!

Kommentarer
Postat av: Pappa

Snyggt jobbat gumman
Kram pappa

2014-11-07 @ 23:22:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0